6 motive să participi la concursul de creație „Max Blecher”

Recunosc, sincer, că l-am descoperit pe Max Blecher abia la finalul anului 2016, surprinsă că acest geniu avangardist al literaturii române a fost romașcan, și a trăit și scris operele în Roman.

Și recunosc, tot sincer, că, o dată ce l-am descoperit și i-am citit și simțit scrierile, am fost atât de fascinată, încât mi-a pătruns în inimă pentru totdeauna. Așa de puternic a fost impactul lui Max Blecher asupra existenței mele, încât am ajuns să fiu unul dintre organizatorii primului festival cultural internațional ce îl celebrează și se întâmplă chiar în Roman – festivalul Blecher Fest.

Logo BF 2018 FINAL

Anul trecut a fost prima ediție, iar anul acesta, la 80 de ani de când energia lui Max Blecher călătorește prin alte lumi, evenimentul se desfășoară în perioada 25 – 27 mai.

Cum era și firesc, unul dintre elementele festivalului este concursul de creație „Max Blecher”, dedicat debutanților din întreaga lume. Concursul are două secțiuni, literară și artă fotografică și are ca temă unică o sintagmă din romanul lui Blecher, VIZUINA LUMINATĂ: „Timpul care nu s-a scurs încă”.

De ce să participi la concurs?

 1. Dacă nu l-ai descoperit încă pe Max Blecher, prin înscrierea la concurs sigur te vei documenta puțin despre el, vei citi ceva din operele lui… Iar asta îți poate schimba viața!
 2. E șansa ta de a fi parte dintr-un concurs internațional de creație, ceea ce sigur îți va fi o referință utilă pentru viitor.
 3. Lucrarea ta va fi văzută de niște oameni foarte faini, creativi și iubitori de frumos, care fac parte din cele 3 jurii:
  • proză: Alain Gavriluțiu, Cosmin Perța și Sorin Mihai Grad,
  • poezie: Teodor Dună, Dan Coman și Elena Vlădăreanu,
  • artă fotografică: Ionuț Pițurescu, Tudor Botezatu și Daniel Ionescu.
 4. Ai șansa de a câștiga o rezidență creativă. Da, ai auzit bine! Câștigătorii primelor 3 locuri, la fiecare secțiune, vor petrece 4 zile într-o locație surpriză (care îți va stimula creativitatea, garantat).
 5. Ai oportunitatea de a te întâlni cu toți invitații ediției din acest an (din România, Italia, Brazilia, Polonia, Belgia), la gala de decernare a premiilor, care va fi pe 27 mai. Iar lista invitaților e de-a dreptul impresionantă, crede-mă! Sau verifică tu, aici! 😉
 6. Iar dacă ajungi la Roman, te vei bucura de toată efervescența celor 3 zile de festival, de energia locurilor, de literatură, artă și muzică de calitate, dar mai ales de comunitatea creativă, avangardistă și frumoasă a blecherienilor.

Câteva vorbe despre Max Blecher

Max Blecher a avut o existență scurtă, de doar 29 de ani și extrem de dureroasă (ultimii 10 ani din viață i-a petrecut imobilizat în ghips, culcat pe spate și privind lumea printr-o oglindă), dar a creat cu multă viziune, pasiune și genialitate.

A scris 3 romane: INIMI CICATRIZATE, ÎNTÂMPLĂRI ÎN IREALITATEA IMEDIATĂ, VIZUINA LUMINATĂ și un volum de poezii, CORP TRANSPARENT, cu care a cucerit iubitorii de carte din întreaga lume și este astăzi comparat cu Franz Kafka sau cu Bruno Schulz.

Operele sale au fost traduse în peste 10 limbi și există oameni din alte țări care, descoperind scrierile lui Max Blecher, au învățat limba română, pentru a fi capabili să îl citească în original.

Dacă că te-am convins să te înscrii în concurs, intră te rog aici și trimite-ne lucrarea ta, până cel târziu luni, 30 aprilie 2018. Și dă de veste și altor iubitori de creație din Universul tău.

Spor și inspirație să ai!

DA

 

 

Lasă un răspuns