De-a lungul lacului Bicaz

Una dintre cele mai faine și spectaculoase atracții din județul Neamț e, cu siguranță, lacul de acumulare Izvorul Muntelui, aflat la 35 de km de Piatra Neamț și 4 km de orașul Bicaz.

Cunoscut de majoritatea oamenilor ca lacul Bicaz, e al doilea lac artifical, ca mărime, din România, după Porțile de Fier. Și al treilea ca înălțime: 516 m, altitudinea maximă. Are o lungime de 35 km, un perimetru de 71 km, o suprafață de 32,6 km² și un volum maxim de apă de 1.250 milioane m³. Impresionant, așa-i? 🙂

Construcția a durat 10 ani, din 1950, până la 1 iulie 1960. Peste 15.000 de oameni, majoritatea deținuți politici și vreo 1200 de militari ai muncii, au lucrat la ridicarea barajului, a tunelului de aducțiune și a uzinei electrice.

18.760 de localnici, din 22 de sate au fost stămutați, parțial sau total, pentru a se forma lacul de acumulare. 3 localități au dispărut complet: Răpciune, Cârnu, Rețeș.

Un articol interesant și bine documentat despre toate cifrele asociate cu lacul și barajul de la Bicaz puteți citi aici.

E clar că sacrifiiciile pentru realizarea proiectului au fost imense, că beneficiile, de care ne bucurăm și azi, sunt și ele foarte mari. Eu vreau doar să îți arăt cât de spectaculoasă e priveliștea pe care o oferă o călătorie de-a lungul celor 35 de km de lac și să te stârnesc să îți faci și tu timp pentru a face traseul Bicaz – Poiana Largului. E fascinantă priveliștea, indiferent de anotimp și de cât de plin sau nu e lacul.

Eu am făcut fotografiile la început de februarie, când zona de la coada lacului (de la Hangu spre Poiana Largului e secată).

Spor și inspirație să ai!

Cu drag,

DA

1234567891011121314

 

 

PS: Dacă ai ajuns să citești și aici și dacă îți place postarea, lasă-mi un semn de orice fel. ;). Mulțam!

 

Lasă un răspuns