Fiecare cu Sarmizegetusa lui 😉

Unul dintre obiectivele vacanței din 2017 a fost cetatea Sarmizegetusa.

Am și făcut rezervare din timp, pe Booking, pentru 1 noapte, la pensiunea Zamolxe ca să fim pe tihnă, să ne bucurăm de locație și zonă.

Doar că, surpriză: în ziua în care trebuia să ne cazăm, furați de peisaj, de bucuria explorărilor de vacanță și neștiutori fiind, am ajuns abia pe la 8 seara la Sarmizegetusa. Doar că nu la cea din localitatea Sarmizegetusa (unde aveam rezervarea), ci la cea din Grădiștea de Munte, comuna Orăștioara de Sus (tot în județul Hunedoara).

Pam- pam!!! Sunt 2 cetăți Sarmizegetusa: una construită de daci și una, de romani !!! Asta da, surpriză, pentru amândoi! 😬 Poate tu știai asta, dar noi recunoaștem: am uitat lecția asta de istorie (dacă ne-o fi fost predată vreodată…)

Acum ce facem? Ne-am dezmeticit, ne-am uitat pe hartă și am văzut că până la Sarmizegetusa- localitatea am mai fi avut vreo oră și jumătate de mers cu mașina (70 de km, pe șosea, chiar dacă peste tot, găsești scris că cele 2 Sarmizegetusa sunt la 40 km distanță – în linie dreaptă, peste munți și peste văi). No way, Jose!
Așa că am rămas în zonă.

Am avut norocul să găsim o cameră liberă în prima pensiune care ne-a ieșit în cale și care e cea mai apropiată de cetate (la 5 km), Popasul Dacilor Grădiștea, și am rămas peste noapte. Servicii bune, cameră faină, priveliște memorabilă, oameni primitori și liniște. Multă liniște!!

Dimineață, după cafea și jucat cu Max, cățelul pensiunii (un metis, cu capul mare și picioarele prea scurte, în raport cu restul corpului) am pornit la vizitat. Acum aveam 2 obiective, în loc de unul, așa că am fost primii vizitatori la Sarmizegetusa Regia. 😀

Cetatea este situată la o altitudine de 1200 m, iar accesul se face pe drum asfaltat, până aproape de fortificație, iar de la parcare se mai urcă vreo câteva sute de metri, pe un drum pavat cu piatră cubică, pînă la poarta de vest a cetății și casa de bilete.

Prețul biletului de vizitare este de 10 lei, pentru adulți și 5 lei, pentru copii, studenți sau pensionari. Programul de vizitare diferă de la un sezon la altul, așa că, înainte de a merge la Sarmizegetusa Regia, ar fi bine să vă informați care sunt intervalele orare de acces în cetate.

De la la poartă, sunt două trasee marcate prin cetate și ambele duc în același loc. Rămășițele fortificației sunt integrate perfect naturii montane de aici, astfel încât priveliștea e absolut încântătoare: blocurile de calcar din zidurile groase ale cetății s-au împrietenit cu mușchii de pământ și cu ferigile, în timp ce poarta de est a cetății pare un tobogan de verdeață pentru spiriduși.

Drumul pavat cu lespezi de calcar, ce odinioară lega fortificația de zona sacră, având o lățime de 4 m și o lungime totală de aproximativ 200 m, a îmbătrânit și s-a micșorat în timp, dar a legat și el prietenie cu verdele naturii, ca să nu se simtă singur.

Printre copaci, se zărește zona sacră, cu cele 7 mărturii de temple din antichitate: 2 circulare (Sanctuarul mare circular şi Sanctuarul mic circular) și 5 în formă de patrulater (Sanctuarul mare de calcar, Sanctuarul mic de calcar, cele două Sanctuare patrulatere de andezit şi Sanctuarul mare de andezit). Cu soarele dimineții, luminând perfect întregul platou al zonei sacre, locul îți taie respirația.

Un articol interesant, despre semnificația templelor din Sarmizegetusa Regia, găsiți aici: https://welcome2romania.wordpress.com/2012/04/04/sarmisegetuza-regia-inima-daciei-sarmisegetusa-regia-the-heart-of-ancient-dacia/

Din datele arheologice şi din sursele scrise antice reiese că, în această cetate, construită de daci, începând din a doua jumătate a secolului I (în jurul anilor 50 d.Ch), aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitală a regatului înfiinţat de Burebista a fost la Costeşti – Cetăţuie (la vreo 10 km de Sarmizegetusa Regia).

Vreme de aproape un secol şi jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice. Capitala Daciei reunea așezări civile (cartiere ce se întindeau pe câteva zeci de terase și care cuprindeau locuințe, ateliere metalurgice, ateliere de ceramică, magazii, hambare etc.), cetatea (cu o suprafață de aproximativ 30 de hectare) și zona sacră. Iată un filmuleț fain, cu locația, preluat chiar de pe pagina oficială a cetății.

Cei mai mulţi dintre istoricii care au cercetat Sarmizegetusa Regia, au stabilit că aşezarea a fost cucerită şi distrusă de romani în anul 106. După înfrângerea dacilor, cetatea a fost devastată, iar templele ei au fost incendiate, pe locul capitalei Regatului Dac staţionând o unitate militară romană, timp de aproximativ 11 ani.

O nouă capitală romană a fost construită la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, în sudul Transilvaniei, în sud – vestul depresiunii Haţeg, în plină câmpie: Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa . Împăratul Hadrian, voia ca noua capitală construită de Traian să fie percepută ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a și adăugat numele de Sarmizegetusa.

Și astfel ajungem la cea de-a doua cetate Sarmizegetusa, cea din localitatea cu același nume, din Județul Hunedoara.

Piatra de temelie a Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost pusă în anul 108, de către Decimus Terentius Scaurianus, primul guvernator trimis în Dacia de curtea imperială de la Roma. Construcția a durat 2 ani, iar incinta puternic fortificată a aşezării acoperea o suprafaţă de peste 30 de hectare, la care se adăugau cele aproximativ 80 de hectare din afara cetății, în perioada ei de maximă înflorire, adăpostind și până la 30.000 de suflete.

Intrarea în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa se face chiar din DN68 (Hațeg – Caransebeș). Programul de vizitare e de luni, până duminică, de la 9, la 17.00, iar prețul unui bilet e de 10lei/ adult și 2 lei/ copii, studenți, pensionari, incluzând și accesul în Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa (situat peste drum de intrarea în cetate).

Și această Sarmizegetusa e impresionantă: zona exterioară e dominată de imensa construcție a amfiteatrului, cu o capacitate de 5000 de persoane, unde, pe vremuri, romanii ofereau poporului „circ”: lupte cu gladiatori, spectacole sportive, de mimă, teatru etc.

Zona e înțesată de ruine, astfel că, pentru a înțelege mai bine structura cetății și semnificația fiecărui element, îți recomand să apelezi la serviciile unui ghid. Cât am bănănăit noi printre ruine, am văzut un grup însoțit de un ghid și am stat și noi pe-aproape, să mai auzim câte ceva. 😀 Doar că n-aș putea să îți mai povestesc prea multe. Îți dau, în schimb, un link, care cred că e super suficient pentru o documentare prealabilă: http://www.sarmizegetusa.mcdr.ro/

Iată și câteva imagini:

 

Cele 2 Sarmizegetusa sunt impresionante și memorabile, fiecare în felul ei. Și sunt musai de vizitat, mai ales dacă vrei să vezi și să simți puțin din istoria originilor noastre.

Iar dacă ar fi să aleg între cele două, fără doar și poate că eu rezonez mai tare cu Sarmizegetusa Regia: mai ales datorită poziționării ei în mijlocul pădurilor din munți, a liniștii și a energiei faine din zonă.

O fi mai mult ADN dacic în mine, cine știe… 🙂

Tu ce zici? Care te atrage și inspiră mai mult dintre cele două?

DA

One Reply to “Fiecare cu Sarmizegetusa lui 😉”

  1. Și eu am lipsit la lecția asta de istorie 😂😂. Deși, îmi aduc foarte bine aminte că am învătat că cetatea romană s-a ridicat pe locul celei dacice. Asta ca să ne dăm seama cât de denaturată este istoria care ni se predă ☹.
    Acum, le-aș vizita pe amândouă.

Lasă un răspuns