Ii, copii, sfinți și locuri magice

Vreo 25 de copii, de vârste diferite și părinții lor înviorează curtea cu porturile lor populare.

O fetiță și-a împodobit ochelarii cu flori de câmp și îi șușotește ceva fratelui ei, care, cu atenție și determinare, culege flori de pe pajiște și le îmbină cu delicatețe într-un buchet. Mai ia o floare cu coadă lungă, rupe frunzele și își crează o sfoară naturală, care să îi țină prins mănunchiul.  Apoi, privind atent, decide că mai trebuie să adauge câteva fire. O fi buchetul pentru fetița care stă cuminte pe banca din apropiere și cu care mai devreme schimbase câteva vorbe?

123

Un păr blond și o față veselă ce se ivesc de sub o basma roșie, înflorată, însoțesc o micuță de nici doi ani, ce încearcă să pună în mișcare un cărucior gol, râzând fermecător către mama ei, la fiecare efort încununat de succes.

4

4 fete tocmai au ieșit din biserică și pornesc spre poartă, în pas vioi. Probabil simt nevoia să se dezmorțească puțin. Doar că soarele strălucitor de lună a lui Cuptor le întoarce repede din drum, spre zona cu umbră din fața mănăstirii.

5

O mamă își protejează băiețelul de soare și împreună ascultă slujba stând pe iarbă și bucurându-se de amestecul magic  al sunetelor naturii cu vorbele de duh ale părintelui Hrisostom Rădășanu, rostite cu o voce caldă, dar pătrunzătoare și răscolitoare, ce te hipnotizează. Iar aria muzicală a momentului devine aproape divină atunci când e completată de cântările celor 6 maici din cor.

6

La Miclăușeni sunt zile de mare sărbătoare. 20 iulie înseamnă pentru comunitatea de aici celebrarea patronul Centrului Social- Cultural al castelului, Sfântul Prooroc Ilie, iar pe 19 a fost prăznuirea Sfintei Macrina, sfântă al cărui nume și l-a luat, în viața monahală, și prințesa Ecaterina Cantacuzino, moștenitoarea domeniului (donat de aceasta bisericii) și fondatoarea mănăstirii Miclăușeni.

Dincolo de importanța religioasă a evenimentului, această sărbătoare e  și un moment de exprimare a aprecierii pentru cele 25 de maici care slujesc aici, acțiunea fiind organizată de reprezentanții centrului. Maicile sunt acum invitate la slujbă și la masa de după, spre deosebire de ziua hramului mănăstirii, Buna Vestire (25 martie), când totul este pregătit, cu multă muncă, dăruire și timp dedicat, doar de către ele.  În același timp, 20 iulie este și o zi a mulțumirii și recunoștinței îndreptate către oamenii care sunt constant alături de Castel, în demersul de restaurare al acestuia și de repunere în valoare a patrimoniului de la Miclăușeni. E o sărbătoare a prețuirii, gratitudinii, iubirii de oameni și de frumos, sărbătorită în marea familie a celor care sunt conectați de energia magică a Castelului Sturdza de la Miclăușeni.

7

E amiază și slujba e pe final. Băiețelul a finalizat buchetul de flori. Se ridică, zâmbește, îl mai privește în timp ce face ultimele retușuri și pornește spre cea căruia i-l va dărui. Și iar zâmbește.

89

– E pentru tine, mama!

– Mulțumesc, puiule! E frumos ca tine!

10

Și băiețelul se așază alături de mama lui, primește o îmbrățișare, iar din difuzor, pajiștea răsună de Tatăl nostru.

11

Liturghia s-a încheiat. Grupuri, grupuri, oamenii se îndreaptă spre restaurantul Castelului, unde va fi masa de prăznuire.

Cineva a descoperit un fluture ce seamănă cu o mică buturugă și toată lumea îl cercetează fascinată. Copiii s-au strâns cerc și privesc uimiți și fericiți la inedita vietate.

1213

Descopăr că cei mai mulți dintre cei prezenți la slujbă se cunosc între ei. Și că au și ceva asemănător în felul de a fi, așa, pe tihnă, de a se purta cu odraslele lor, de a vorbi unii cu alții… și chiar și în portul zilei (popular, bineînțeles).

Aflu că sunt veniți la Castelul Miclăușeni, din diverse orașe ale țării, într-o tabără de parenting, de 5 zile, organizată de Școala familiei și coordonată de Iulia Țoța, expert educațional și mamă a 7 copii. Un eveniment cu ateliere de lucru pentru cei mici, cu module de dezvoltare personală pentru adolescenți și seminarii pentru părinți ( comunicare și gestionarea conflictelor, problematica adolescenței, educarea caracterului copiilor, cum se formează dependențele la copii și tineri, impactul ecranelor în dezvoltarea copiilor, alimentația sănătoasă și educația sexuală etc.). O tabără ce se potrivește perfect în mediul liniștit, natural, curat și magic al locului.

14

Invitații intră în restaurant, larma de pe pajiști se concentrează în jurul meselor, iar domeniul își ia un timp de răgaz, în strălucirea puternică a soarelui de amiază. E doar pentru câteva clipe, cât să își regrupeze energiile și să se pregătească a oferi noi și noi experiențe memorabile, călătorilor poposiți, aici, la Castelul Miclăușeni, locul în care Frumusețea strălucește pretutindeni.

 

7 Replies to “Ii, copii, sfinți și locuri magice”

 1. Foarte frumos prezentat prin ochii tai, draga prietena, esti un foarte bun povestitor. Te pupam.

  1. Mulțam tare, draga mea prietenă, pentru gândul tău. Vă îmbrățișez. :*

 2. rusoiu andreea says: Răspunde

  foarte frumos :*
  e un pont bun.

 3. Magic … ti pup

 4. Frumos, Alina ! 🙂

  1. Mulțam, domnule! 😉

Lasă un răspuns