Magia unei perle – stațiunea Slănic Moldova

Slănic Moldova e stațiunea vacanțelor copilăriei mele. Vară de vară, vreme de vreo 10 ani (’85 – ’95) am petrecut de la 14, până la 21 de zile, în acest loc.

Mama a ales stațiunea pentru a îmi trata astmul (de care m-am și vindecat, la vârsta adolescenței, grație perioadelor petrecute aici și altor tratamente naturiste). Veneam la Slănic, făceam cure de aerosoli, unde scurte și ultraviolete, la baza de tratament a hotelului (am stat mereu în același hotel, cel mai mare din stațiune, astăzi numit VENUS) și minim 10 ședințe de salină, în mina Trotuș, de la Târgu Ocna (la 18 km de Slănic Moldova).

Salina Târgu Ocna

Mă trezeam cu noaptea-n cap, să iau autobuzul spre salină, îmbrăcată în haine de iarnă, în mijloc de iulie sau august. Iar la prânz, după 4 ore petrecute în subteran, reveneam în Slănic.

Cel mai greu îmi părea drumul parcurs pe jos, din stața de autobuz, până la hotel, care e în cel mai înalt punct din zona centrală a stațiunii. Era foarte cald, eu purtam haine potrivite pentru temperatura din salină (12-13 grade), eram obosită, mi-era o foame de lup (că aerul sărat sporește și pofta de mâncare) și mai aveam de urcat și pante, ce îmi păreau adesea cât un munte.

Ca să suport mai ușor drumul, căscam ochii în jur. 😊 Și eram zi de zi fascinată de stațiune: vilele, cu arhitectură lor fabuloasă, îmi păreau că ascund, în spatele ferestrelor mari, povești cu prinți și prințese. Mi-i imaginam, în restaurantele luxoase, luminate de candelabre imense din cristal și având tablouri uriașe pe pereți, mâncând bunătățuri, în timp ce eu mai aveam de mers până la cantina în care ne serveau masa, în serii cu program strict.

Vedere cu Vila Palas, Slănic Moldova

Și munții din jur mă fascinau. În Slănic, pădurea pare să cadă peste tine, iar hotelul în care noi stăteam era chiar lângă un versant. Am tot sperat să văd o căprioară oprindu-se în fața mea, pe stradă, dar, bineînțeles că nu s-a întâmplat. 😀

Hotelul Venus, văzut din parcul stațiunii
Perspectivă asupra stațiunii, văzută din parc

După prânz, făceam tratamentele din hotel, încă vreo oră și apoi dormeam dusă, până după-amiaza, când ieșeam la plimbări lungi, pe la izvoare, de-a lungul pârâului Slănic (vreo 2 km, de la izvorul 300 de scări, până la sonda 2) sau prin parc.

Traseul de-a lungul izvoarelor din Slănic Moldova/ Sursa foto: https://primariaslanicmoldova.ro/imagini/
Traseul de-a lungul izvoarelor din Slănic Moldova/ Sursa foto: https://primariaslanicmoldova.ro/imagini/

La sfârșit de săptămână primeam o prăjitură, la cofetăria din interiorul clădirii Cazinoului sau stăteam pe o bancă și ascultam fanfara din foișorul parcului.

Cazionul din Slănic Moldova/ Sursa foto: https://primariaslanicmoldova.ro/imagini/
Foișorul din parc, unde pe vremuri cânta fanfara

Când am mai crescut, duminica mai făceam drumeții pe munte (am străbătut de vreo 3 ori traseul 300 de scări), mergeam până în târgul de la Cascadă, făceam plajă pe malul apei, în zona din apropierea campingului, iar seara ieșeam la discoteca în aer liber, de la Cazino. 😉

Fiecare vară la Slănic Moldova era ca o poveste memorabilă pentru mine.

Cu nostalgia acestor amintiri, am revăzut stațiunea în 2015, după o absență de vreo 15 ani. Și am regăsit-o la fel de magică și frumoasă, neschimbată, poate doar mai îmbătrânită, cu semne ale trecerii timpului, pe anumite zone.

Slănic Moldova e o locație pentru cei care vor tihnă, natură și ape curative, fie că vorbim de un sejur sau doar de un week-end.

Supranumită și „Perla Moldovei„, stațiunea se află în sud-vestul județului Bacău, la o altitudine de 530 m, pe versantul estic al Carpaților Răsăriteni, respectiv munții Nemira,  într-o depresiune îngustă, strabătută de Pârâul Slănic. Se află la o distanță de 73 km față de Băcau200 km, de Iași145 km față de Brașov și 300 km, de București.

Cu trenul, se poate ajunge până în gara Târgu Ocna, de unde sunt autobuze spre Slănic, aproape la fiecare oră, de la 6.30, până la 19.00. Și există și varianta de zbor, până pe aeroportul „George Enescu”, din Bacău și, de aici, tot cu autobuze.

3 motive să alegi Slănic Moldova

1. Pentru relaxare

Te plimbi la pas, pe străduțele întortocheate, privești arhitectura clădirilor, stai la umbră, pe o bancă, în parc, citești, mănânci un pește proaspăt la Păstrăvărie, dormi cu ferestrele larg deschise, pentru a te bucura la maximum de aerul curat.

La pas, prin Slănic Moldova/ Sursa foto: https://primariaslanicmoldova.ro/imagini/
La pas, prin Slănic Moldova/ Sursa foto: https://primariaslanicmoldova.ro/imagini/

2. Pentru cura cu ape terapeutice

Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801.

Aceste ape sunt folosite pentru tratamentul diferitor afecțiuni digestive, hepatobiliare, endocrine, ale rinichilor, ale aparatului respirator sau ale unor boli metabolice și de nutriție.

Se pot face: cură internă cu ape minerale, aerosoli, băi cu apă minerală încălzită, inhalaţii cu ape minerale şi medicamente adecvate prescrise, kinetoterapie, hidroterapie, psihoterapie, meloterapie, electroterapie, gimnastică medicală, mofetoterapie.

Există mai multe centre de tratament, printre care: Sanatoriul Balnear Slănic Moldova, hotelul Perla sau hotelul Venus.

Mai multe detalii despre izvoarele minerale din Slănic Moldova, găsiți aici.

3. Pentru traseele montane

Pentru iubitorii de drumeții, sunt vreo 7 trasee turistice, prin munții Nemirei, cu timpi de parcurgere de la 1 oră la 9-10 ore, prin zone absolut spectaculoase.

Printre cele mai cunoscute trasee se numără „Pufu“, „Slănicelu“, „Dobru“, „Nemira“, „Izvorul 300 camping“, „Slănic-Poiana Sărată“, „Slănic-Dofteana“ sau „Vârful Şandru“.

Orice așteptări ai avea de la o vacanță într-o stațiune montană, cred că Slănic Moldova e de pus pe lista ta, pentru cel puțin o dată-n viață. 😉

Și, dacă te duci sau dacă ai fost deja, povestește-mi și mie cum ai simțit stațiunea, printr-un comentariu la această postare.

Mulțam!

Spor, inspirație și armonie să ai!

DA

 

Lasă un răspuns