Maria din Santorini – vacanță incognito cu Christian Tour

– Kalí méra, Maria din Santorini. Azi merg cu mama și cu tata să ne plimbăm cu măgărușii, până în port și înapoi. Mama nu prea vrea, că zice că e miros de bălegar, dar eu abia aștept să mă joc cu urecheații. Maria, tu știai că sunt 588 de trepte din port și până aici, sus?

– Kalí méra, Jason. Pare că azi va fi o zi foarte interesantă pentru tine. Și pentru mama ta. 😊 Și nu, habar n-aveam că sunt atât de multe trepte. Mulțumesc că mi-ai spus! Și, distracție plăcută cu măgărușii!

– Da, da, abia aștept! Pa, Maria! Pe mai târziu!

Suntem în a patra zi de vacanță în Santorini și e o super aventură pentru mine. Mai ales că Jason îmi testează abilitățile de camuflare aproape în fiecare zi.

Abia ne cazaserăm la Andronis Concept Wellness Resort, din Imerovigli, eram pe terasa hotelului, bucurându-ne de panorama insulei, de priveliștea apusului și de câte un cocktail, când l-am cunoscut pe Jason. A venit direct spre mine, m-a fixat cu privirea și a zis suficient de tare, cât să audă toți din jur: Tu semeni cu….

Și inima mi-a înghețat. Nu se poate! Chiar din prima zi! Dar cei de la Christian Tour spuneau că e locația perfectă pentru a călători incognito! Și cine: un țânc de 5-6 ani să mă dea de gol și să ne strice sejurul?!!! Ei, la asta chiar nu m-am așteptat!

– Tu semeni cu bunica mea! Eu sunt Jason, am 5 ani și sunt din Londra. Tu cine ești?

 Pffff, ce ușurare…

– Bună, Jason. Eu sunt Maria. Mă bucur să te cunosc!

– Aha! Și eu mă bucur… Maria din Santorini.
Aăăă, tre să fug, că mama și tata mă așteaptă să ieșim la plimbare. Pa, ne mai vedem!

Mi-nu-nat! Pur și simplu, minunat. 😊 Poți să crezi?!!! Maria din Santorini, auzi! E cea mai tare acoperire posibilă. Cum o fi făcut puștiul asocierea asta??!!! Oricum, perfect pentru mine; cât suntem aici, voi fi Maria… din Santorini. Ce bine că l-am ascultat pe bunul nostru prieten, Ilie de la Sculărie, și m-am recomandat cu numele ăsta.

Adevărul e că lui Ilie îi datorăm mare parte din toată experiența asta fabuloasă. Că el ne-a recomandat să ne uităm pe vacanțe Christian Tour, că au cele mai tari destinații și cele mai bune oferte și tot el ne-a zis să optăm pentru un pachet (cazare, transport și masă). Ce bine că te-am ascultat, Ilie!

De Santorini m-am îndrăgostit în 2007, când am făcut o scurtă oprire aici, în timpul filmărilor la Mamma Mia! Și de atunci tot visam la o vacanță pe insula asta divină. Iar realitatea e cu mult peste ce-mi imaginam eu și e greu de pus în cuvinte. Santorini, dincolo de orice, e energie și emoție. Multă emoție!

Aș sta ore în șir să privesc panorama fascinantă a calderei, cu stâncile ei vulcanice, colorate într-un curcubeu de negru, maroniu și roșu, ce coboară abrut spre marea azurie și calmă și pătrund încet în adâncuri, vrând parcă să nu deranjeze întinderea de ape din dansul ei.

Santorini de azi e, de fapt, o rămășiță a unei insulei vulcanice, care în secolul al XVII-lea î. Ch a fost ruptă în bucăți de un cutremur apocaliptic, a cărui explozie asurzitoare ar fi fost auzită de la peste 3.000 de km. Vulcanul a aruncat atât de multă lavă, încât toate suprafețele de pământ care nu s-au scufundat au fost acoperite cu un strat de cenușă de aproape 30 de metri, din care și astăzi se mai văd aproximativ 4-5 metri de lavă pietrificată în structura insulei.

DSC_0522.1DSC_9633

Și aș putea petrece alte ore bune, privind cum se joacă razele soarelui pe clădirile albe sau pastelate, așezate pe vârful stâncilor sau chiar săpate în roca insulei, ca într-un tablou pictat cu o atenție aproape obsesivă pentru detalii. În fiecare oră, insula arată altfel. Iar la apus imaginea e de-a dreptul tulburătoare și ai senzația că cerul a aruncat o găleată de vopsea portocalie-roșiatică peste toată întinderea calderei.

DSC_9020.1

De fapt, asta am și făcut în primele 2 zile, când nici n-am părăsit camera (am ales un Fabulous Suite, de 90 mp, dispus pe 3 nivele): am stat fascinată pe terasă, m-am lăsat mângâiată de soare, am citit, m-am delectat cu un fabulos cocktail specific locului (o combinație de lichior de mastic, Chartreuse, sirop de mandarine și suc proaspăt de lămâie) și cu felurite preparate de pește și fructe de mare (calamarul cu guacamole cu chili, piure de busuioc, budincă de lămâie și fructul pasiunii proaspăt e un adevărat curcubeu pe cerul gurii). Și m-am lăsat pătrunsă de priveliștea divină a insulei. Iar piscina infinită a completat perfect răsfățul simțurilor. 😉

andronis-concept-wellness-resort

Ieri a fost zi de obiective istorice. Santorini are 5 castele venețiene, construite în diferite zone strategice ale insulei și în perioade diferite: Skaros, în Imerovigli, Agios Nikolaos, în Oia, Akrotiri, Pyrgos și Emporio, în localitățile cu aceleași nume.

La recomandarea celor de la Christian Tour, am ales să vedem 3 dintre ele.

Castelul Akrotiri, numit și La Ponta, se află într-un sat mic și liniștit, de pe coasta de sud-vest a insulei, la aproximativ 15 km de Fira. A fost construit în secolul al XIII-lea, în timpul primilor 100 de ani de dominație venețiană a zonei și a trecut prin multe încercări de-a lungul timpului.

Din 2012 poate fi vizitat, așa că am făcut și noi un tur și am băut o cafea sus, în turn. Am avut norocul să fim singurii vizitatori la acea oră, așa că am stat în tihnă și ne-am bucurat cu o nouă perspectivă spectaculoasă asupra insulei. Am vizitat și situl arheologic din Akrotiri, care expune rămășițele unui oraș preistoric, din epoca bronzului minoică. Și, tot în zonă, am văzut și plaja roșie. Fabuloasă!

DSC_9954
Plaja roșie din Santorini

Am mers apoi în Pyrgos, cel mai înalt sat al insulei.

Liniște deplină pe străduțele înguste ce duc spre castel, curățenie și alb imaculat de jur împrejur, la case și biserici (sute de biserici, apropo, în Santorini), ZEN în gândurile și inimile noastre.

DSC_9917

Când, deodată:

– Maria din Santorini, Maria din Santorini!

Și, până să apuc să răspund, mă trezesc cu ochii mari, verzi și curioși ai lui Jason în fața mea.

– Maria din Santorini, eu am fost la castel. Și tu tot acolo te duci? E foarte frumos, să știi! Se vede aproape toată insula și multă mare în jur. Multă, multă, multă!!!
Ăăăă, tre să fug, să nu se sperie mama și tata că nu mai sunt lângă ei.

– Bine, Jason! Ne mai vedem.

Îmi trag sufletul, după emoția puternică și ne continuăm urcarea. Incredibil, cum apare puștiul ăsta și îmi tot dă palpitații. Aproape uit că ar putea fi paparazzi pe urmele noastre, ghidul dat de cei de la Christian Tour ne duce să vizităm obiectivele la ore când nu e prea multă lume în jur și pac! Deodată, apare Jason, care mă strigă cât îl țin plămânii. Parcă și văd titlurile din ziar: „Meryl Streep ajunge la spital, în vacanța din Grecia, din cauza unui puști de 5 ani”. Clar, o să am ce povesti la Hollywood. 😊 

Ajungem sus. Castelul Pyrgos a rezistat mai bine decât cel din Akrotiri, poate și pentru că e mai tânăr (a fost construit pe la 1580), iar priveliștea e spectaculoasă, într-adevăr. Avea dreptate Jason. 😉

DSC_9830

DSC_9897
Panorame din Pyrgos

Din Pyrgos, am făcut o vizită și la una dintre celebrele vinării artizanale de pe insulă, Art Space Santorini. Un spațiu surprinzător, în care producția de vin și degustarea lui se împletesc armonios cu expunerea de lucrări de artă contemporană. O încântare pentru toate simțurile. Și au un Vinsanto (vin desert, dulce, specific zonei, obținut din struguri culeși la maturitate deplină, din sortimentele: assyrtiko 90-95%, aidani, athiri 5-10%) pe măsura numelui: DIVIN!

DSC_9589
Art Space Santorini – vinărie și galerie de artă

Ultima oprire a fost în Oia, la castelul Agios Nikolaos, chiar când turiștii se adunau să vadă apusul. Timing perfect, că toată lumea era atentă la spectacolul de culoare al insulei și nu la oamenii din jur. Situația ideală pentru a fi incognito într-un loc super aglomerat.
Cuvintele-s de prisos, așa că las fotografiile să vă cânte armonia momentului.

DSC_0234
Castelul Agios Nikolaos

DSC_0186

DSC_0212
Apus de soare peste Oia, Santorini

Clar! Ni s-a deschis apetitul pentru Santorini și e musai să revenim periodic aici, cu pachete achiziționate prin Christian Tour. Ei se ocupă de tot: cazare, masă, bilete de avion, transfer aeroport – hotel – aeroport, asistență turistică pe toată perioada sejurului, iar noi doar ne bucurăm de energia fantastică a locurilor și de câte un Jason prietenos și vulcanic, asemeni insulei.

Acum fug să mă mai bucur de paradisul din jurul meu! 😉

Vă îmbrățișez,

Maria, din Santorini

 

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 14 a competiției Spring SuperBlog 2018.

Lasă un răspuns