O experiență memorabilă: 90 de minute, fără lumină și sunete, într-un floating tank

Știu, știu, vrei să îți spun, în primul rând, ce înseamnă floating tank.

OK. O luăm ușurel și metodic: conform wikipedia, floating tank sau isolation tank sau sensory deprivation tank este un rezervor izolat fonic, în care nu pătrunde lumina, umplut cu apă sărată, la temperatura corpului (între 35 și 35,7 grade Celsius), în care oamenii plutesc.

De ce plutesc? Păi, din diferite motive: 1. să se relaxeze, 2. să mediteze, 3. să se recupereze după traume fizice sau emoționale, 4. să își vindece diferite afecțiuni. 5. să își rezolve problemele cu somnul (o sesiune de 90 de minute de plutire echivalează cu odihna profundă a unui somn de 6-8 ore) etc.

Probabil că deja te-am făcut curios/ curioasă și ai vrea să vezi și cum arată un astfel de floating tank. Iată-l pe cel în care am plutit eu, la Aquarmony din Brașov, în formă de piramidă.

În interiorul bazinului e o cadă, cu 25 de cm de soluție, care conține o cantitate mare de săruri de magneziu și sulf (500 kg de sulfat de magneziu, cunoscut și ca sare amară sau sare Epsom, la 1 tonă de soluție). Iar corpul e susținut la suprafață, datorită densității ridicate a soluției (salinitatea e de 1,28kg/l, față de 1,24 kg/l, la Marea Moartă). În această soluție devii, practic, imponderabil, asemeni cosmonauților în spațiu, indiferent de înălțime și greutate. 😉

Bazinul e izolat fonic și nici nu pătrunde lumina, dar, pentru cei care doresc, există în interior și opțiunile de lumină albastru- violet, difuză, precum și de muzică de relaxare, ce pot fi accesate în orice moment, cu ajutorul unei telecomenzi pe care o primești înainte de intrarea la terapie. Recomandarea, pentru efectele maxime ale plutirii, e, desigur, cea fără niciun fel de stimuli externi care să solicite sistemul nervos. Ședința durează 90 de minute.

Da, da, ai citit bine! 1 oră și jumate de stat singur, tu cu tine, cu gândurile, senzațiile și trăirile tale, fără pic de lumină, auzind doar propria-ți respirație.

Și ce se întâmplă exact în timpul unei sesiuni de plutire, ai să mă întebi? Păi, fiecare om experimentează în felul său această terapie. Îți pot spune doar cum au fost pentru mine cele 90 de minute petrecute în întuneric și liniște deplină, plutind într-o soluție caldă, iar tu decizi dacă vrei să experimentezi sau nu această fascinantă terapie:

 • am simțit usturime pe piele, acolo unde am zgârieturi și iritații de la frig (e normală senzația, de la sulfatul de magneziu și dispar destul de repede)
 • mintea a făcut ceva gălăgie la început: „Wow! Ce tare e!!!”/ „Abia aștept să le povestesc prietenilor despre experiența asta”/ „Să scriu și un articol pe blog. Da, musai, un articol”/ „Mamă ce tare mă mănâncă pielea pe omoplatul stâng. Oi avea un coș? Dacă mă mișc să mă scarpin, îmi ies din starea de relaxare corporală. Mai bine, nu. Dar ce mă mănâncă… Gata, taci!”. Și, am potolit-o, la un moment dat… cred. Sau am adormit. 😀
 • în primele minute, am mai atins cu câte o mână sau un picior o margine a căzii, și am împins ușor,  să mă îndepărtez. Iar atunci mi-a apărut senzația că mă mișc mult, în toate direcțiile, că o să mă izbesc de cealaltă parte a căzii… Bineînțeles că n-a fost așa. 😀
 • după o vreme, de stat nemișcată în bazin, n-am mai simțit nici apa, nu mi-am mai simțit nici corpul. O senzație incredibilă, ce m-a însoțit până la finalul ședinței!
 • având urechile pline de apă mi-am auzit și mi-am conștientizat fiecare respirație. Parcă doar asta eram: inspiații și expirații.
 • cred că am adormit de câteva ori și m-am trezit de propria-mi tresărire :))
 • n-am mai perceput timpul: nu știu când au trecut cele 90 de minute.
 • după terminarea sesiunii am avut un feeling scurt, de 2-3 minute, de mers prin aer.
 • pielea mi-a devenit foarte catifelată de la infuzia transdermală de magneziu. 😉

Și sunt convinsă că, la următoarea ședință, voi avea și mai multe de împărtășit, în ceea ce privește trăirile fizice și mentale din floating tank.

Oricum, beneficiile terapiei prin plutire, la nivel fizic și mental, sunt multe tare, așa că, dacă vrei să aprofundezi subiectul, o documentare faină au chiar cei de la Aquarmony, cei care au și deschis primele bazine de plutire din România, în 2015: http://aquarmony.ro/despre-plutire/.

Sunt profesioniști și pasionați de ceea ce fac, iar locul e primitor, foarte cochet și te cucerește cu arome, lumini, senzații create.

23

4
Sursă fotografii: https://www.facebook.com/aquarmony/

Astea fiind zise, îți recomand să îți treci pe lista de obiective din acest an și o sesiune într-un floating tank și să te bucuri de toată magia acestei terapii.

Spor, inspirație și armonie!

DA

 

 

 

 

 

 

2 Replies to “O experiență memorabilă: 90 de minute, fără lumină și sunete, într-un floating tank”

 1. Foarte bine ai descris experiența ta la Aquarmony! Mă regăsesc în ea! Am avut şi eu experiențe memorabile ajungând să plutesc de 2 ori deja şi ori de câte ori mă reîntorc am cu totul altă trăire, pur şi simplu te simți ALTFEL! Recomand cu mare drag pentru oricine să plutească uşor în paradis! Mult succes şi să ai parte de multe experienţe frumoase ! 😉

  1. Da, da, ALTFEL. 😉 Bine punctat, Izabella. Mulțam de gândul tău bun!
   Cu spor și armonie și pentru tine să fie! :*

Lasă un răspuns