Sălaj – destinații turistice cu multe povești și oameni de poveste

Săptămâna trecută am avut primul contact cu județul Sălaj și cu oamenii de aici. Și m-au vrăjit: locuri spectaculoase, frumoase, inedite și oameni absolut senzaționali.

În primă fază, recunosc, m-a pus puțin pe gânduri atitudinea lor deschisă și prietenoasă. Dormiserăm în mașină, la poalele cetății Porolissum, în parcarea de lângă o clădire, pe care o credeam casa de bilete. Și dimineață, când ne beam cafeaua pregătită la mașina noastră de gătit portabilă, vin angajații și ne salută, ne întreabă de sănătate, ne spun că, dacă avem nevoie la toalete, le putem folosi cu încredere, ne întreabă cum am dormit… Iar eu, în gândul meu: „stai să vezi, că acuși ne spun că am încălcat nu știu ce regulă și că avem de plătit amendă”.

Da, de unde? Oamenii aceștia chiar așa binevoitori sunt. Am constatat asta și cu Nelu, cel de la care am cumpărat 1,5 litri de țuică de Zalău și cu domnul care ne-a dat apă din fântâna lui, la Gâlgău Almașului.

Și mi s-a confirmat și azi, când am sunat la Consiliul Județean Sălaj (care administrează castrul), în încercarea de a recupera bocancii uitați la aerisit sub mașină, în urmă cu 5 zile :D: am vorbit cu 4 persoane din Direcții Administrative diferite, până am reușit să dau de cea care are în îngrijire Porolissumul și toți au fost super amabili, răbdători să îmi asculte povestea, deschiși în a mă direcționa către persoana potrivită, calzi și umani. Mă înclin în fața voastră, dragi sălăjeni și felicitări pentru modalitatea umană în care vă abordați atribuțiile de serviciu!

Și, da, am dat de urma bocancilor și îi voi primi, prin curier, zilele următoare. 😉

Acum că v-am zis de sălăjeni, să vă povestesc și de locuri, că merită trecute pe lista de obiective de vizitat, măcar o dată în viață.

Prima locație cu care am avut contact e WOW, WOW, WOW!!!

Castrul Porolissum

Rezervația arheologică de la Porolissum se întinde pe o suprafață de 500 de hectare și este cel mai mare și bine păstrat sit arheologic de pe teritoriul României. Se află la o altitudine de 504 m, pe dealul de origine vulcanică Măgura Moigradului, un deal pe care îl observi din depărtare, datorită formei atipice, de pălărie, pusă, parcă, intenționat de cineva în peisajul lin al geografiei locului.  Porolissum acoperă părţi din hotarele mai multor sate, precum Jac, Brebi, Moigrad, Ortelec şi Stana.

Dealul Măgura Moigradului, văzut din Porolissum.

Castrul datează din anul 106 d. C., când, la începutul celui de-al doilea război împotriva dacilor, împăratul roman Traian a înființat aici un punct fortificat, destinat unui număr de aproximativ 5000 de soldați, care apărau principalul loc de trecere prin Munții Carpați.

Porta Praetoria și zidul dispre granița cu teritoriile dacilor liberi

În deceniile următoare, fortul a fost mărit și reconstruit în piatră și o așezare civilă s-a dezvoltat în jurul centrului militar. În anul 124 d. C., Porolissum a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis, în timpul administrației împăratului Hadrian.

Aici era, practic, granița dintre teritoriile dacice cucerite de romani și teritoriile dacilor liberi.

În timpul împaratului Septimiu Severus, oraşul a primit statut de municipiu, ceea ce oferea conducătorilor şi negustorilor posibilitatea să lucreze independent. Romanii au plecat de aici în anul 271 d.Ch, însă, conform dovezilor istorice păstrate, Porolissum a continuat să fie locuit timp de mai multe secole de la data plecării.

Complexul Arheologic Porolissum se află la 11 km distanță de Zalău, accesul făcându-se pe DJ191C, până în Moigrad, iar de acolo, dreapta, încă vreo 3 km. Oricum, locația e bine semnalizată cu indicatoare, astfel că n-ai cum să o ratezi.

La poalele cetății, există amenajată o parcare asfaltată și o clădire (știi că îți spuneam de ea la începutul articolului) cu un mic magazie de suveniruri și TO-A-LE-TE (da, da, în clădirea asta faină, cu alei străjuite de flori, administratorii cetății au creat locuri decente pentru nevoile fiziologice ale vizitatorilor).

Biletele de vizitare se achiziționează de la poarta de intrare în complexul arheologic, care e lângă vama castrului. Porolissum poate fi vizitat pe tot parcursul anului, în fiecare zi între orele 8 şi 20, prețul unui bilet de intrare fiind de 6 lei/ adulți, 3 lei/ pensionari și 2 lei/ copii. Sâmbăta, castrul poate fi vizitat și nocturn, până la ora 24.00, în incinta complexului fiind creat un sistem de iluminat, pentru principalele obiective: Poarta Praetoria, amfiteatrul, clădirea comandamentului, vama romană şi aleile de acces.

Via Praetoria și stâlpii de iluminat public

Cetatea pune la dispoziția vizitatorilor și un ghid audio bilingv (română și engleză), pe care îl poți descărca la poarta de intrare în sit, scanând codul QR de pe un panou, după ce, în prealabil, ți-ai instalat pe telefon aplicația izi.TRAVEL. Ghidul audio începe automat atunci când te apropii de un obiectiv, condiția fiind să ai locația activată din setări; și nu contează ordinea în care vezi cele 20 de puncte ale turului.

Iar aplicația izi.TRAVEL e chiar cool, pentru că îți oferă, de fapt, așa cum spun chiar ei, pe pagina oficială, „Ghiduri perfecte pentru orice destinație”. 😉

N-am să te plictisesc cu prezentarea celor 20 de edificii din Porolissum, că n-ai mai avea interes să mergi să vezi cu ochii tăi locul. Îți spun doar 3 lucruri:

1. Amfiteatrul de la Porolissum este cea mai mare clădire publică cunoscută în Dacia Romană, iar priveliștile ce ți se deschid de aici sunt spectaculoase.

Amfiteatru

2. Panorama de pe Porta Praetoria e faină, drumurile interne ale castrului: via Principalis, via Praetoria sau via Decumana, te îndeamnă să îți dai voie să rătăcești pe aici cât mai multă vreme și e atât de multă tihnă și liniște în Porolissum, că eu m-aș muta și azi acolo. 😀

3. În interiorul castrului, în fiecare an, sunt organizate o serie de manifestări tematice, printre care și Porolissum Fest: festival de 2 zile, cu tabere militare, ateliere interactive, demonstrații de luptă, gastronomie antică. Intră aici, dă like paginii și vei afla din timp despre edițiile viitoare, astfel încât să te poți bucura de un spectacol absolut magic.

Scenă din cadrul Porolissum Fest 2018 – foto credit: pagina oficială de facebook a castrului: https://www.facebook.com/Porolissum-Fest-402498256535198/

Și îți arăt și câteva imagini, să te impulsioneze și mai tare să mergi să vizitezi și să simți energia de la castrul Porolissum.

Motto-ul de pe pagina oficială a castrului, „Nu este dat oricui să ajungă la Porolissum. Fii printre cei aleși!”, e foarte adevărat, așa că sper să alegi și tu să fii printre cei aleși. 😉

Grădina Zmeilor

Un alt loc inedit din Sălaj, la doar 25 de km de Porolissum (pe hartă, cele 2 locații par a se afla pe aceeași paralelă), e rezervația naturală Grădina Zmeilor, de la poalele dealului Dumbrava, de pe teritoriul satului Gâlgău Almașului.

Aria, de tip geologic și peisagistic, este una protejată, are o suprafață de 3 hectare și este unică în lume. Grădina Zmeilor e, de fapt, un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare, dintr-o gresie slab cimentată, forme ce au fost generate, în timp, de acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări). Și nu doar formele stâncilor sunt bizare, ci și numele lor: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul.

Una dintre legendele Grădinii Zmeilor povesteşte despre o fată îndrăgostită de un soldat. Mama vitregă a fetei nu a fost de acord cu dragostea lor şi a blestemat-o pe fată care, astfel, s-a transformat în stană de piatră. Formațiunea stâncoasă care a inspirat această legendă nu mai există, fiind distrusă de inundațiile din 1973.

Sunt 2 trasee de vizitare a a arealului: unul care îți oferă priveliștea de la înălțime a grădinii și unul la baza stâncilor.

Noi am reușit să îl facem doar pe primul, cel de pe deal. Panorama e spectaculoasă, dar tind să cred că e și mai faină în sezoanele cu vegetație mai puțină: toamnă, iarnă, început de primăvară, când stâncile ar putea fi mai vizibile. Vegetația bogată a lunii iulie, din ploiosul an 2018, nu prea ne-a ajutat să distingem foarte bine formele stâncilor. Oricum, iată cam la ce să te aștepți. 😉

Desigur, zona județului Sălaj oferă și alte obiective turistice ce te-ar putea interesa, o listă completă fiind disponibilă pe pagina Turism Zalău. Tot pe această pagină găsești și informații despre traseele turistice, despre zonele de agreement cele mai importante, despre pensiuni, hoteluri și restaurante, shopping sau nightlife.

Dă-ți voie să descoperi locurile magice din România. Vizitează Sălajul!

Tu ești magnetul!

Spor, inspirație și armonie să ai!

DA

Lasă un răspuns