Vacanța ideală pe litoralul românesc: plajă în Mamaia, tur turistic în Constanța

N-am mai fost de vreo 5 ani pe litoralul românesc și simt că e momentul unei tradiționale vacanțe la mare: cu sesiuni de plajă, cu bălăceală, cu plimbări pe faleză, la 5 dimineața, când începe concertul pescărușilor, cu cină într-o cherhana, pe malul mării, cu picioarele goale în nisip și savurând un pahar de roze. Iar ca bonus: un tur de câteva obiective turistice, pentru o mini-colecție de fotografii memorabile.

Cum vin și neamurile din Canada în țară: sora lui Nairpic, cu soțul și fetița de 2 ani jumătate și vor și ei un sejur la mare, alegerea stațiunii a venit natural: Mamaia. Oferă multe atracții, atât pentru adulți, cât și pentru copii, are plaje generoase, locații faine de cazare și masă. Și e la fix lângă Constanța, unul dintre cele mai ofertante orașe maritime românești, în materie de monumente istorice impresionante.

Locația de cazare am ales-o ușor: doar ce m-am înscris în concursul SuperBlog și unul dintre sponsorii competiției e Hotelul Aurora Mamaia. Am intrat pe site, am văzut, ne-a plăcut. 😊

Hotel Aurora Mamaia

Hotelul e situat în sudul stațiunii, la 25 de metri de plajă și la doar câțiva pași de parcul Aqua Magic, de zona de promenadă, de Satul de Vacanță, de Telegondolă și de intrarea în Constanța.

Ne-au atras camerele spațioase, moderne, cu aer condiționat, frigider cu congelator, televizor, cablu TV, WI-FI, baie proprie și balcon, cu vedere, fie spre Marea Neagră, fie spre lacul Siutghiol.

Cameră Aurora

1

Restaurantul e chiar lângă hotel și e adaptat la capacitatea de cazare (600 de locuri), așa că, și în plin sezon, găsim rapid locuri. Serviciile oferite sunt complete: mic dejun tip „bufet suedez”, prânz și cină „a la carte” sau în regim „autoservire”. Și vin în întâmpinarea părinților, oferind micul dejun gratuit, pentru copiii până în 5 ani, și cu reducere de 50%, pentru cei cu vârste între 5 și 12 ani.

Plus că, și la cazare, copiii până în 12 ani au gratuitate, dacă nu este solicitat pat suplimentar. 😉

Ne-au mai încântat și locul de joacă, café barul și, pentru că vrem distracție la piscină, accesul gratuit la cele 2 bazine exterioare ultramoderne: unul pentru adulți și unul pentru pici, cu șezlonguri pe margine, măsuțe, umbreluțe și un bar.

Piscina

Am cerut o ofertă hotelului, pentru perioada 1-8 iunie, iar prețul ne-a surâs:  4370 de lei, pentru 6 adulți și un copil, timp de 7 nopți, cu micul dejun inclus.

Misiune îndeplinită: cazare rezolvată!

Următorul obiectiv: turul prin Constanța. Puțină documentare pe net, puțină aducere aminte din perioada taberelor la mare, două vorbe cu un prieten constănțean și lista-i gata!

Una dintre particularitățile pe care le-am sesizat, citind despre Constanța (cel mai vechi oraș din România) e că are o multitudine de obiective turistice (o listă detaliată, aici) de tipul „cel mai/ cea mai” sau „primul/ prima”.

Spre exemplu, Moscheea „Carol I” (musai de văzut de oricine vizitează Constanța):

  • este cel mai important edificiu de cult musulman din România;
  • este prima clădire din România pentru a cărei construcții a fost folosit betonul armat, în anii 1910 – 1913;
  • covorul din interior, donație a sultanului Abdul Hamid, este unul dintre cele mai vechi covoare orientale din Europa (peste 200 de ani) și cel mai mare covor din țara noastră, (o suprafață de 144 mp, o greutate de aproape 500 kg);
  • minaretul (turnul) are 47 m înălțime și 140 de trepte interioare, dispuse în spirală, ce, o dată urcate, îți dezvăluie cea mai frumoasă priveliște panoramică asupra orașului Constanța.

Moscheea Carol I

Moscheea se află în Piața Ovidiu, programul de vizitare e 9.30 – 20.30 (conform paginii oficiale a Muftiatului), iar taxa percepută este una modică (5 lei/ adult, copii și studenții beneficiază de reducere).

Biserica elenă Metamorphosis (Schimbarea la față):

  • e cel mai vechi lăcaș de cult din Constanța, datând din anul 1867. A fost declarată „Monument istoric” și e inclusă pe lista de „Patrimoniu Naţional şi Cultural”.

Biserica Greaca Constanta

Biserica e din piatră albă, are formă dreptunghiulară, un stil arhitectonic simplu și dimensiuni relativ mici (10 m înălțime, 25 m lungime și 12,5 m lățime). La o primă privire, ai senzația că e doar o casă mai mare.

Surprinzător pentru un locaș de cult creștin, e și faptul că nu are turle. Motivul? În perioada în care a fost ridicată construcția, zona era sub ocupație Otomană, iar aceștia interziceau bisericilor creștine să fie mai înalte decât moscheile musulmane.

Biserica elenă Metamorphosis se află pe Strada Mircea cel Bătrân 36, este deschisă pentru vizitare tot timpul anului și nu este percepută nicio taxă de intrare.

Stradela Vântului:

  • a doua cea mai îngustă stradă din România, după strada Sforii, din Brașov. Are o lățime cât anvergura brațelor unui baschetbalist (aproximativ 2m) și o lungime de aproximativ 100m.

Stradela Vântului

Stradela e străjuită de clădiri fascinante, aparținând diferitor stiluri arhitectonice, astfel că o plimbare pe aici îți dă o senzația unică.

Se spune că unii dintre cei mai celebri pași care ar fi călcat pe această stradelă sunt cei ai lui Hans Christian Andersen, unul dintre cei mai mari autori de poveşti ai tuturor timpurilor. Legenda mai spune și că scriitorul danez ar fi prezentat această stradă, în una din scrierile sale, ca fiind lată „cât o palmă”.

Stradela Vântului e situată între străzile Aristide Karatzalli şi Callatis și se intersectează, la capete, cu străzile Mircea cel Bătrân şi Marcus Aurelius.

Desigur, sunt zeci de alte locații constănțene, la fel de fascinante: Cazinoul (la inaugurarea, din 1910, era cel mai mare edificiu de acest fel din țară), statuia poetului Ovidiu (primul monument statuar ridicat la Constanța, după reintrarea sub administrație românească), Edificiul Roman cu Mozaic (la origini, cea mai mare construcție de acest tip din întregul Imperiu Roman), Acvariul (primul din România, deschis în 1958) etc. Pe restul, te las pe tine să le descoperi. 😉

Iar eu revin în iunie, cu fotografii și povești despre vacanța ideală pe litoralul românesc.

Spor și inspirație să ai!

DA

 

Acest articol a fost scris pentru proba 12 a competiției Spring SuperBlog 2018.

Lasă un răspuns